Online Eğitim

Telefon formatı
Х ХХХ ХХХ-ХХ-ХХ1

Kişisel verilerin işlenmesi için onay veriniz. Alınan kişisel verileri sadece şirketimiz içerisinde kullanmayı ve üçüncü şahıslara devretmemeyi taahhüt ederiz.

Detaylar.

0 gün.

00:00:00

Türkiye gelişen bir oyun endüstrisi yarattı.

Volkan Taban, 2009 yılında mobil oyun geliştirme şirketi Gamester'ın kurucu ortağı oldu. O dönemde Türk oyun sektörünün sayılı oyuncularından biriydi.

“Şirket olmadığı için deneyimli işçiler de yoktu. Çünkü tecrübeli işçi yoktu, başarılı firma da yoktu” diyor.

Önümüzdeki 15 yıl boyunca Türkiye'de giderek daha fazla oyun girişimi ve onlarla birlikte daha fazla personel ortaya çıktı. Gamester, 2020 yılında eğitici oyun stüdyosu Gamester Kids'i kurduğunda sektör çok değişmişti.

 

Geçtiğimiz on yılda ülke, mobil oyun geliştirmede küresel bir demirhane haline geldi. Türkiye'de şu anda faaliyet gösteren 740'ın üzerinde oyun girişimi bulunuyor. Türk oyun girişimleri 2018'den 2022'ye kadar 1 milyar dolardan fazla yatırım çekerek Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki rakiplerini önemli ölçüde geride bıraktı.

Bunun nedenlerinden biri de hem Türkiye'de hem de dünyada talebin yüksek olması.

• Türkiye'nin nüfusu 86 milyon olup, nüfusun %48'inden fazlası 30 yaşın altındadır.

• Aynı zamanda Türk İnternet kullanıcılarının %92'sinden fazlası oyun oynuyor (%82 olan dünya ortalamasına kıyasla).

• Türkiye'de 2022 yılında tüm platformlarda 2,1 milyardan fazla oyun indirildi; bunun nedeni, kısmen bölge sakinlerinin %78'inin akıllı telefon sahibi olmasıdır.

Mobil oyunların ana etken olduğu küresel oyun pazarı gelirinin 2026 yılına kadar 212,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Araştırma firması Newzoo'ya göre mobil oyunlar, 2023'te küresel oyun pazarının gelirinin %49'unu (92,6 milyar dolar) oluşturdu. Diğer %30 (56,1 milyar dolar) ise konsol oyunlarından geldi.

Gelir artışı, 2024'te 3,4 milyar oyuncuya çıkması beklenen oyuncu sayısının dinamikleri tarafından da destekleniyor.

Türkiye'deki oyun patlaması yerel şirketlere küresel bir kitle kazandırdı ve hükümet, yeni şirketlere yardımcı olmak ve gençlere kariyer fırsatları açmak için üniversite programları ve girişimler başlatarak büyümeyi teşvik etti.

“Türkiye, geliştirme ve programlama konusunda inanılmaz yetenekler sergiledi. New York Üniversitesi profesörü ve video oyunu uzmanı Joost van Drunen, teknik yeteneğe sahip ve hem oyun geliştirmek hem de oynamak oyun endüstrisi için güçlü bir ekonomi anlamına geliyor” diyor.

Türkiye'nin başarısı bölgedeki birçok ülkeye örnek oldu. E-spor ile PC ve konsol oyunlarına odaklanan Suudi Arabistan, Türkiye'nin mobil oyun geliştirmedeki uzmanlığını tamamlayabilir ve sektörün Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki büyümesini destekleyebilir.

İstanbul merkezli Peak Games, 2020 yılında geliştirici Zynga'nın 1,8 milyar dolara satın almasıyla Türkiye'nin ilk unicorn'u oldu. Kısa bir süre sonra Peak Games'in kurucusu, 500 milyon dolarlık fon sağlayan ve 2,75 milyar dolar değerindeki Dream Games'i kurdu.

Sektörün başarısının, dostane hükümet politikaları ve oyunların uluslararası izleyicilere sunulmasındaki başarı zemininde sektörün büyümesini destekleyen bir ivme mekanizması yaratması anlamlıdır.

Aynı zamanda Türk hükümeti oyun girişimlerine yönelik çeşitli girişimler başlattı. Ar-Ge bölgelerindeki şirketler kurumlar vergisinden muaftır ve ihracattan para kazanan kuruluşlar pazarlama, dış kaynak kullanımı ve yurtdışına açılma gibi kalemlerdeki harcamaların %50-80'ini karşılayabilmektedir.

Sektördeki ilk başarılar yerel duyumlardı. Peak Games'in ilk başarılarından biri, 2010 yılında Facebook'ta* 1 milyondan fazla takipçiye ulaşan Farm Frenzy benzeri Komşu Çiftlik oyunu oldu.

"Zamanla Türk stüdyoları uluslararası pazarda inanılmaz sonuçlar elde etti: Mayıs 2021'de ABD'de en çok indirilen mobil oyunların %20'si Türk stüdyoları tarafından oluşturuldu."

Veloxia oyunlarının kullanıcılarının çoğunluğu Avrupa veya ABD'de bulunuyor; izleyici kitlesinin %1'inden azı Türkiye'de yaşıyor. İstanbul merkezli şirketin en popüler oyunu, 1,5 milyondan fazla indirilen ve oyuncuların astronotları eğitmesine ve uzayda renkli gezegenler arasında koloniler kurmasına olanak tanıyan bilim kurgu temalı Uzay Kolonisi.

Türkiye'deki oyun stüdyolarının %58'inin 2020 veya sonrasında faaliyete geçmesi gerçeğinin de gösterdiği gibi, oyunlara olan talep kısmen pandemiden kaynaklandı.

Ayrıca son yıllarda oyun oynamak sosyal olarak kabul edilebilir bir hobi ve sosyalleşme aracı haline geldi. “Pandemi, özellikle kültürel ifade ve eğlence biçimi olarak video oyunlarını, etkileşimli eğlenceyi ve çevrimiçi oynanışı pek çok açıdan normalleştirdi ve damgalarını ortadan kaldırdı. Garip bir olgu olan bu durum daha geniş çapta kabul görmeye başladı” diyor van Drunen.

Gelişen endüstri, ekonomik krizin ortasında olan bir ülke için fırsat yarattı. Gençler için oyun geliştirmede başarılı bir kariyer, yüksek statüye giden yoldur. Türkiye'de yazılımcılar ayda yaklaşık 40 bin lira (1.330 dolar) kazanırken, oyun girişimleri mühendislik mezunlarına 75-150 bin lira (2.490-4.980 dolar) teklif ediyor.

Oyun şirketlerinin sayısının artmasıyla birlikte geliştiricilere olan talep de hızla arttı. Türk üniversiteleri oyun tasarımıyla ilgili bölümler sunmaya başlıyor ve İnternet, oyun programları ve hackathon reklamlarıyla dolu.

Türk oyunculuğu ülke için bir başarı öyküsü haline geldi.

Meslek seçiminize iyice yaklaşın, yeteneklerinizi anlayın, hayallerinizi hatırlayın - kesinlikle başaracaksınız!

NOVA Bilgisayar Akademisi kabul komitesindeki uzmanlar uygun bir meslek bulmanıza yardımcı olacaktır. Hangi mesleğin size en uygun olduğunu belirleyeceğimiz ücretsiz demo dersine kaydolun.

WhatsApp hakkında daha fazla bilgi edinin

Merhaba!
>>>Deneme dersine kaydol
Merhaba!
Bana hangisi daha yakın: Yazılım, Tasarım yoksa Pazarlama mı?

Bu site çerez kullanır

Gizlilik Politikası

ve

Yasal Bilgiler